Hvilke cykelbegivenheder skal du se til Paris 2024?

Årets OL i Paris giver os mulighed for at opleve diverse discipliner inden for cykling på absolut topniveau. For mange atleter er dette højdepunktet for deres karriere. I denne artikel kommer vi ind på hvilke cykelbegivenheder der finder sted til OL i Paris 2024, og ser på nogle af favoritterne.

OL cykling odds: Hvem er favoritterne?

Når det kommer til cykling odds på de Olympiske Lege 2024, vil tiden vise, hvem der snupper medaljerne. Der er flere stærke kandidater om buddet:

  • Wout van Aert – en alsidig belgisk rytter og en stærk konkurrent inden for landevejscykling. 
  • Remco Evenepoel – endnu en belgisk stjerne som har gjort det utroligt godt på det seneste.
  • Tom Dumoulin – en yderst kompetent rytter. Tom er især stærk inden for enkeltstart. 
  • Tadej Pogačar – Tadej er et af de hotteste navne inden for cykling pt.
  • Matteo Jorgenson – et lovende ungt cykeltalent fra Idaho i USA.
  • Thomas Pidcock – fra Storbritannien, stærk både på landevej og MTB.

Sidst men så sandelig ikke mindst har vi også et par danske navne, som det ville glæde os at se på podiet. Danmarks Cykle Union har pt. annonceret at disse tre danskere vil deltage til de Olympiske Lege 2024 i Paris:

  • Mads Pedersen
  • Mattias Skjelmose
  • Michael Mørkøv

Vi kan desværre ikke garantere dansk guld. Men en ting er helt sikkert; der er lagt op til det helt store drama, og sportsbetting fans kommer ikke til at kede sig.

Hvilke cykeldiscipliner er der til OL i Paris 2024?

Landevejscykling

Denne disciplin findes både i herre og dame version. Linjestart løb foregår over adskillige hundrede kilometer med et stort antal ryttere fra diverse hold. Enkeltstart foregår som sædvanlig over en kortere distance, og mod uret.

Banecykling

Til banecykling vil der være diverse events. Navnlig holdsprint, keirin, holdforfølgelse, omnium og parløb. Fra et tilskuerperspektiv, forbliver rytterne inden for synsfeltet under hele løbet. Det specielle ved banecykling er, at det foregår indendørs, hvilket tillader ekstremt højt tempo.

Mountainbike

MTB som disciplin byder på Cross-Country (XC) for både mænd og kvinder. Der køres i off-road terræn, ofte gennem skov. Der er garanteret mudder til den helt store guldmedalje. 

BMX racing

BMX minder mest af alt om motocross, minus motor og affjedring. Det er relativt korte løb fyldt med hop, bump og skarpe sving. Løbene foregår naturligvis på BMX cykler, som har små hjul og ingen gear. Ikke at forveksle med flatland eller freestyle, som foregår på samme slags cykel.

BMX freestyle

Denne forholdsvis nye disciplin byder på ramper, hop, og diverse andre elementer. Deltagerne udfører kombinationer af tekniske tricks, som bliver vurderet på stil, sværhed, og eksekvering. Der er ingen fast rute. I stedet vælger man helt selv, og målet er at score flest mulige point på tid. Tidligere har vi mest set BMX Freestyle til f.eks. X Games.

Konklusion

Cykelfans verden over glæder sig til et OL 2024 spækfyldt med intensitet og passion for cykelsport. Der vil være alt fra linjestart og enkeltstart på asfalt — til mudder, ramper, og BMX hop. Med andre ord, noget for enhver cykelnørd. Blandt nogle af verdens stærkeste profiler har vi også dansk repræsentation, og det bliver utroligt spændende at se, hvem der ender med at cykle hjem med medaljerne.