Er cykling den perfekte sport til VR gaming?

VR (Virtual Reality) kan bringe cykelturen til live på en helt ny måde. Men er det blot endnu en dille, eller er cykling og VR den oplagte kombination? Lad os zoome ind på symbiosen mellem pedalkraft og moderne teknologi, og finde ud af det.

Fra motorbrøl til stjernefærd 

Med VR kan vi give den fuld hammer i en fuldblods racerbil, opleve spændingen på et virkelighedstro virtuelt online casino, eller styre et gigantisk rumskib gennem asteroidebæltet. Alt sammen fra trygheden af vores dagligstue, med ekstrem realisme og immersion. Vi lever sandelig i fremtiden. 

Hvad er den bedste VR cykling platform

Virtuel cykling er egentlig ikke noget nyt. Konceptet har eksisteret i årevis, og fås nu både med virtuel personlig coach, ultrarealistisk grafik, og seriøse træningsprogrammer for dedikerede triatleter. Det geniale er, at træningen nu kan være både sikker og langt mere engagerende, selv i vintermånederne. Der findes et utal af platforme til cykling i det virtuelle univers. Her er vores absolutte favoritter, som alle er værd at tjekke ud:

Zwift

En af de mest udbredte platforme til dato. Kendt for sit stærke online fællesskab, solide træningsprogrammer, og kompetitive løb.

RGT Cycling

RGT står for Road Grand Tours, og programmet udmærker sig ved realistisk grafik og  overbevisende fysik. 

Rouvy

Hvis du vil prøve benkræfterne på nogle af de mest legendariske cykelruter fra den virkelige verden, så er Rouvy vejen frem. Her kan du også få din avatar ind i billedet, som om du selv er der.

TrainerRoad, FulGaz, Kinomap og Bkool, er nogle af de andre muligheder vi anbefaler at se nærmere på. Hvad enten du er hyggecyklist eller professionel triatlet, er der noget for enhver smag. 

Fordele og ulemper ved virtuel cykling

Teknologi åbner op for helt nye muligheder inden for både gaming og personlig træning. Her er nogle af de største fordele, VR cykling bringer med sig:

  • Tilgængelighed – atleter kan træne indendørs på enhver tid på dagen og året
  • Det sociale aspekt – man kan cykle med sine venner på tværs af kloden
  • Sikkerhed – der er hverken trafik eller farlige vejrforhold

Med det sagt, kommer e-cykling også med sine egne ulemper, som gør, at sporten desværre ikke er for alle. For eksempel:

  • Foregår kun indendørs – vi anbefaler at blande udendørs cykling ind i programmet
  • Startomkostninger – startprisen på op til 20.000 kr kan være en barriere for mange
  • Kræver plads – det giver sig selv, at hele setuppet kræver en del gulvplads

Vi anbefaler at afgøre med dig selv, hvad dine mål og ønsker er med cykling. Det virtuelle format kan utvivlsomt gøre det mere tilgængeligt at træne året rundt på en sikker måde, men det er bestemt ikke uden faldgruber.

Hvad venter rundt i svinget for VR cykling?

Moderne AI (Artificial Intelligence) har nu fundet vej ind til alt fra finans og sundhed til undervisning, sport, og selv tandbørster. AI-algoritmer vil i fremtiden kunne skræddersy personlige træningsplaner ud fra realtidsdata. 

Mens virtuel teknologi er ved at være virkelig overbevisende, er der stadig plads til forbedring. For eksempel, mangler der stadig fysisk feedback og simulation af vind og vejr. Hvem vil have modvind? Er det ikke hele pointen at blive fri for den? Både ja og nej. For fritidsmotionisten kan modvind på cykelstien være demotiverende. For den seriøse cykelrytter giver det god mening at simulere oplevelsen fuldt ud.

Konklusion

Den virtuelle cykeloplevelse byder på et mix af motion, underholdning, og socialt samvær online. Dog kan den ikke helt erstatte den ægte vare. VR giver cykling en ekstra dimension, men at mærke vinden mod sit ansigt og opleve landskabet omkring sig, hvad enten det er på skovstien eller landevejen, er noget helt særligt. 

Der hvor teknologien er lige nu, ser vi den virtuelle version af cykling som et stærkt supplement til den traditionelle cykeloplevelse, men ikke som en erstatning.

pastedGraphic_2.png